CONCURSUL NATIONAL DE COMPETENTA SI PERFORMANTA
PENTRU ELEVI SI PROFESORI
Ziua Internationala a Educatiei: Elevii si profesorii sunt liberi luni, 5 octombrie
Scolile si inspectoratele scolare vor sarbatori, in data de 5 octombrie 2015, Ziua Internationala a Educatiei, prin manifestari specifice, organizate in timpul programului de lucru, potrivit unui ordin al ministrului Educatiei. Totusi, 5 octombrie este declarata zi nelucratoare si ramane la latitudinea fiecarei scoli cum va marca aceasta sarbatoare.

De asemenea, tot zi nelucratoare pentru reprezentantii sistemului de invatamant din Romania este si Ziua Invatatorului, sarbatorita in fiecare an pe 5 iunie.

 
La 9 octombrie 2007, deputatii au adoptat, cu 203 voturi pentru, 3 impotriva si 3 abtineri, proiectul de lege privind instituirea Zilei Invatatorului pe data de 5 iunie a fiecarui an. Aceasta data a fost stabilita prin legea nr. 289 din 29 octombrie 2007, manifestarea urmand a avea un caracter educational, national, apolitic si cultural. Ziua de 5 iunie poarta semnificatia zilei de nastere a dascalului Gheorghe Lazar, intemeietorul invatamantului modern romanesc (5 iunie 1779 - 17 septembrie 1823). Potrivit actului normativ, Ziua Invatatorului este sarbatorita in toate unitatile de invatamant de stat, particulare si confesionale din sistemul romanesc, iar Ministerul Educatiei si alte institutii abilitate ale statului acorda premii, distinctii, medalii si titluri onorifice cadrelor didactice si elevilor, pentru merite deosebite. De asemenea, in toate unitatile de invatamant au loc manifestari menite sa puna in valoare traditia si implinirile scolii romanesti.
 
Datele de 5 octombrie (Ziua Mondiala a Educatiei) si 5 iunie (Ziua Invatatorului) au fost introduse si marcate distinct in structura anului scolar 2013-2014, conform unei decizii luate, la 3 iunie 2013, de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de cei doi lideri ai sindicatelor din invatamantul preuniversitar, Simion Hancescu (Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant) si Marius Nistor (Federatia Sindicatelor din Educatie ''Spiru Haret''). De asemenea, structura anului scolar 2014-2015 prevede ca, pe 5 octombrie (Ziua Mondiala a Educatiei) si pe 5 iunie (Ziua Invatatorului), unitatile de invatamant si inspectoratele scolare sa desfasoare manifestari specifice, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei unitati de invatamant preuniversitar. Si in structura anului scolar 2015-2016, Ziua Internationala a Educatiei este marcata ca zi nelucratoare.

 
(SURSA Adevarul.ro)
MIERCURI, 30 septembrie 2015
ORA 09:10
  revista invatamantului preuniversitar   revista ComputerMath   revista Q-edu   parteneri